Drupaljam 2017

Een mooie editie van de grote Nederlandse Drupal bijeenkomst

Bias in, bias out. Freedom, unused & mention of Giles Deleuze

Gisteren naar de grootste Drupaljam ooit geweest. 400+ aanwezigen. Tien jaar later tien keer zo groot als de de eerste keer in 2007. Mooi gestage groei.

De grotere reikwijdte tekent zich af in de programmering. Niet enkel meer Drupal specifieke technische onderwerpen, maar bredere thema’s zoals privacy, conversie, hoe je team(s) te organiseren binnen een bedrijf en natuurlijk de inmiddels onvermijdbare talk over agile methodes.

Echt jammer dat de buitenlandse spreker over culturele diversiteit moest afzeggen. Ze had een hersenschudding opgelopen dus dat telt.

Als Drupal old-timer en niet-techneut heb ik lang niet alle sessies bijgewoond. De opener van Tijmen Schep over privacy was echt goed en inspirerend. Hij vertelt luchtig maar met diepgang en maakt de schaal en impact van de vrijheid (hebberigheid) die grote organisaties en regeringen zich veroorloven krachtig invoelbaar.

Sean gaf een goed overzicht van alle tools die beschikbaar zijn om herbruikbare media te managen in Drupal. Steeds meer van die toolset zal in de komende tijd aan Drupal core toegeveogd worden. Media in Drupal heeft nu eindelijk (dat woord mag hier) een solide fundament waarop doorontwikkeld kan worden.

Daniël Harmsen van IJsfontein gaf inzicht in een aantal ontwerpprincipes die game-ontwikkelaars hanteren om spellen bruikbaar, leerbaar, interessant te maken en te houden. Wie of wat is de held en wat wordt haar reis (verhaal)? Feedback, scaffolding, immersion. Zou nog mooier zijn geweest om daarbij concreter handreikingen te doen voor hoe dat soort principes naar het web vertaald zouden kunnen worden. Maar dat is een presentatie die niet in het het toebedeelde half uur had gepast.

Het event was erg goed georganiseerd. Mooie centrale lokatie. Pendelbusje vanaf het nabijgelegen station. Drankjes en hapjes in overvloed en de tosti’s als lunch vond ik een slimme zet. En heel leuk om te zien hoezeer de sponsoren het thema “game on” hadden opgepikt en doorgevoerd in hun stands en promotiemateriaal. Het lekkere weertje maakt het goed toeven op de binnenplaats.

Organisatoren: well done!