Wandelen

Van harte aanbevolen.

M'n therapeutische schoenen. Ik beoefen geen sport, maar maak regelmatig een fikse wandeling. Ik schat dat er al wel 1000 kilometer op zit. De omgeving is mooi hier. We wonen aan de rand van het dorp, één keer de grote weg oversteken en je bent op de hei en in het bos.

Ooit begonnen omdat de fysiotherapeut het me aanraadde. Sindsdien al menig rondje door de omgeving gemaakt. Stevig doorstappen. Eerst allerlei verschillende routes, kris-kras linksom en rechtsom, de omgeving in meer detail leren kennen. Inmiddels al een tijdje een vast rondje van ongeveer 5 kwartier, ruim 7 kilometer.

In het begin nog de route, afstand, tijd, snelheid en wat al niet meer bijgehouden met een app, maar ach. Voordeel van het vaste rondje is dat waar je heen gaat geen onbekende meer is en dat het toch wel die kleine 5 kwartier zal duren. Gewoon lopen en kijken dus.

Mooie van regelmatig gaan is de seizoenen aan het werk te zien. Van fris en fruitig jong groen naar stoffig warm en droog via zompig grauw naar soms wonderlijk wit berijpt. En weer opnieuw.

Met podcasts. Geen muziek maar gesproken woord. Podcasts, UX presentaties en wat al niet meer voor interessants er op YouTube te vinden is. Vidtomp3.com is een handige tool. Wat een genot om samen met Alan Watts door de omgeving te struinen en de boel te relativeren.

Want inderdaad, wandelen is niet alleen lichamelijk onderhoud. Minstens zo belangrijk is het geestelijk aspect. Het maakt je hoofd vrij. Je geeft je onderbewuste de tijd en ruimte om problemen op te lossen, ideeën uit te werken, puzzelstukjes in elkaar te passen.

Zoals dat meestal werkt: niet altijd evenveel zin om te gaan, altijd blij dat je geweest bent. Van harte aanbevolen.